ARCTICPEAK

~ LA8OKA Martin ~

Anmeldelse av computer styrte radioer:

 

WiNRADiO WR-1550e & ICOM IC-PCR1000

Denne anmeldelsen ble siste gang oppdatert 13.05.17 av Martin Storli.
Anmeldelsen vil bli oppdatert kontinuerlig etter hvert som jeg gjør flere erfaringer med disse mottakerne.

 

Det første man legger merke til når man pakker ut en WiNRADiO WR-1550e eller en ICOM IC-PCR1000 er at radiomottakeren man har bestilt ikke er noe annet en enkelt sort boks, finito!

En enkelt AV/PÅ knapp er det eneste betjeningsorgan, ikke noe display, ikke noen flere knapper, ingenting å skru på, ingenting!

Hvordan kan det ha seg??

Hva gjør man da?

Forklaringen er ganske enkel:

Dette er to radiomottakere som skal kontrolleres fra en computer, og kun det. Da begge mottakerne også dekker et stort frekvensområde, kan ta inn alle de vanlige modulasjonsformene og har omtrent samme pris, er de konkurrenter på det samme markedet. Derfor syntes jeg selvsagt det var veldig spennende å få anledning til å teste begge mottakerne samtidig.

 

 

Hva får man:

 

WiNRADiO WR-1550e:

 

Her får man en WiNRADiO WR-1550e radiomottaker, en multivolt strømforsyning, en ca. 3m lang wireantenne med ca. 3 m koaksialkabel, en RS232 seriekabel, bruksanvisning og en CDROM med kontrollprogrammet til radioen.

 

ICOM IC-PCR1000:

Her får man en ICOM IC-PCR1000 radiomottaker, en strømforsyning, en teleskopantenne med ca. 3 m koaksialkabel, en RS232 seriekabel, bruksanvisning og to disketter med kontrollprogrammet til radioen.

 

Med andre ord, man får kort sagt alt man behøver for å komme i gang med lytte på radio.

 

 

Installasjon og tilkobling:

 

Installasjon av programvare og tilkobling av mottakerne til PC-en går smertefritt. Har man installert et eller to programmer før så er det ikke noe problem å installere disse. Å koble radioene til PC-en er heller ikke noe problem. Man kobler den ene enden av medfølgende seriekabel i radioen og den andre enden i PC-en. Men man skal huske å sette den riktige COM-port, ellers får ikke kontrollprogrammene kontakt med radioene. Både WiNRADiO WR-1550e og ICOM IC-PCR1000 krever en RS323C port, men WR-1550e kan også kontrolleres fra USB og PCMCIA porter ved hjelp av adapter ledninger tilgjengelig fra WiNRADiO.

 

 

Operativsystem og programvare:

 

Windows 3.1 er minimumskrav til operativ system for begge radioene for den medfølgende programvaren.

 

På WiNRADiO's hjemmeside (http://www.winradio.com) kan man laste ned programmer for DOS og MAC, samt kildekode for Visual Basic, Delphi, C/C++, Linux (http://www.linradio.com), og WiNRADiO's eget programmeringsspråk RADiO BASiC (http://www.rbasic.com). RADiO BASiC gjør det veldig enkelt å lage programmer selv for de som ikke har drevet med programmering før. Til å begynne med kan man bare prøve noen av programmeksemplene som følger med, og så vil man temmelig hurtig være i stand til å lage egne programmer som styrer ens radio sånn som man selv vil. Er man en hardcore datanørd så blir man fort trett av RADiO BASiC, men da kan man lage sine egne programmer i C/C++ eller Linux.

Man kan også laste ned den seneste oppgradering av kontroll programmet (http://www.winradio.com/home/download.htm) og såkalte XRS filer (http://xrs.winradio.com). XRS filer er filer som gir kontrollprogrammet ekstra funksjoner, som for eksempel WiNRADiO Memory Manager, noen av filene er gratis, mens andre XRS filer skal man betale for. De siste versjonene av kontrollprogrammet støtter Windows XP.

 

På ICOM's hjemmeside (http://www.icom.co.jp/world/download/menu.html) kan man også laste ned de seneste oppgraderinger av kontrollprogrammet. Å lage egne programmer til ICOM IC-PCR1000 kan selvsagt la seg gjøre, men dette er langt fra så enkelt som med WiNRADiO. Tilleggsprogrammer med ekstra funksjoner til kontrollprogrammet finnes heller ikke. I allefall ikke fra ICOM. På internett finnes det flere leverandører av kontrollprogrammer til ICOM IC-PCR1000, på ICOM's hjemmeside http://www.icomamerica.com/receivers/software.html er de fleste leverandører listet opp.

På Pete's PCR1000 Index (http://www.mahy.demon.co.uk/) kan man laste ned en fullt operasjonell demoversjon av hans program TalkPCR. Dette programmet skal etter sigende være ett av de beste programmene til å kontrollere ICOM IC-PCR1000 og IC-PCR100. (ICOM IC-PCR100 er "billig" utgaven av IC-PCR1000, den mangler LSB, USB og CW, ellers er den omtrent lik.) Et eget avsnitt om mine erfaringer med TalkPCR programmet kommer litt senere i artikkelen.

 

 

Betjening:

 

 

Kontrollpanelet til WiNRADiO WR-1550e

Kontrollprogrammet til WiNRADiO WR-1550e er enkelt og greit å betjene, det er intuitivt og likefrem, og man er ikke i tvil om hva de forskjellige "knappene" er til. Etter kort tid er man familiær med å kontrollere radioen ved hjelp av musen og tastaturet. Man kan også laste ned et MicroPanel fra WiNRADiO's hjemmeside, dette er nyttig når man vil lytte på radio samtidig som man jobber med noe annet på PC-en, f.eks. på arbeidet. Fra MicroPanelet kan man kontrollere de mest elementære funksjonene som frekvens opp/ned, mode og volum.

         

De forskjellige kontrollpanelene man kan velge til ICOM IC-PCR1000

Kontrollprogrammet til ICOM IC-PCR1000 krever noe mer tilvenning, fordi ICOM på noen "knapper" benytter noen halvkryptiske forkortelser, men etter kort tid så blir man vant til plasseringen av "knappene" og hvilke funksjoner de har og da går alt som en lek. Har man en ICOM radio i forveien vil man hurtig kjenne seg igjen.  Man kan velge mellom tre forskjellige "radioer" som kontrollpanel. Personlig likte jeg best den såkalte Component Screen. Dessverre er det begrenset med funksjoner man kan kontrollere fra tastaturet, en mus er derfor nødvendig for å kontrollere ICOM IC-PCR1000.

 

En av de elegante tingene med kontrollprogrammene til disse radioen er at man alltid har bruksanvisningen for hånden, det er bare å trykke på "Help" knappen og vips så har man den oppe på skjermen.

 

 

Hvordan ble radioene prøvd?

 

Radioene ble testet på en Pentium III med Windows 98SE og på en Pentium II med Windows 95. Mottakerne ble testet på varierende frekvenser og modulasjoner fra 150 kHz til 1064 MHz. Beklageligvis har jeg vanskelig for å teste mottakerne på radioamatørenes 23 cm bånd.

Begge radioene ble sammenlignet med andre radioer jeg har for LF, MF, HF, VHF og UHF båndene. Dette ble gjort i den hensikt å opprette en slags felles referanse, og for at det skulle bli lettere å avsløre mottakernes styrker og svakheter. Jeg har ikke hatt anledning til å utføre noen kontrollerte tester med kalibrerte måleinstrumenter, men har kun brukt mine ører som måleinstrumenter. Testen skulle derfor være tilpasset de praktiske forhold så vidt mulig, men selvsagt med de begrensninger som dette medfører.

 

Antennene som ble brukt var:

10 kHz - 30MHz:         40 m L-antenne

10 kHz - 30 MHz:        10 m wire antenne

150 kHz - 1064 MHz:   3 m vertikal antenne

75 MHz - 1064 MHz:    1 m utendørs pisk antenne

137 MHz - 138 MHz:    Turnstile antenne

137 MHz - 174 MHz:    GP antenne

108 MHz - 174 MHz:    2 stk. Dual band pisk antenner (144/430 MHz)

400 MHz - 512 MHz:    2 stk. Dual band pisk antenner (144/430 MHz)

230 MHz - 1400 MHz:   Logperiodisk antenne med forforsterker

1061 MHz - 1064 MHz: Colineær GP antenne

 

 

Tilkoblinger:

 

WiNRADiO WR-1550e har følgende tilkoblinger:

 

ICOM IC-PCR1000 har følgende tilkoblinger:

 

 

Lyd:

 

Lyden på WiNRADiO WR-1550e er virkelig fremragende når man lytter via et lydkort eller noen gode hodetelefoner, å høre på den lokale mellombølgestajon, eller en sterk kortbølgestasjon med denne radioen er en sann glede. Lyden på de lokale FM stasjonene kan nesten måle seg med min Nakamichi ST-2 FM tuner, man ergrer seg bare over en enkelt ting, og det er hvorfor WiNRADiO ikke har satt inn en stereodekoder for FM båndet. Det hadde jo ikke kostet all verden! En liten trøst er at det nok er mulig å tilslutte en ekstern stereodekoder på discriminator utgangen.

Lydkvaliteten på WiNRADiO WR-1550e innebygde høytaler er elendig for å si det mildt, det ville være mer matnyttig å bruke disse pengene på en stereodekoder.  Selv når volumet er skrudd helt opp, så er lyden så lav at det er vanskelig å få med seg hva som blir sagt når man er mer en et par-tre meter fra radioen.

 

Lyden på ICOM IC-PCR1000 når man lytter via et lydkort eller hodetelefoner er på langt nær så god som med WR.1550e, men sammenlignet med lignende radioer for kortbølge og VHF/UHF er den akseptabel.  I motsetning til WR1550e leverer IC-PCR1000 kun lyd i en kanal på lydutgangen, man får derfor kun lyd i et øre dersom man f.eks. benytter stereo hodetelefoner. Løsningen her er å lage seg en adapterledning som gjør at man får lyd på begge ører. Den innebygde høytaleren leverer nok lydstyrke til at man kan lytte på radio selv i et rom med støy. For ordens skyld skal det også nevnes at heller ikke ICOM IC-PCR1000 har stereo dekoder.

 

 

Frekvensområde og modulasjonsformer:

 

WiNRADiO WR-1550e har et frekvensområde som dekker 150 kHz til 1600 MHz, i dataene som følger med står det at den "kun" går opp til 1500 MHz, så her får man altså litt ekstra.

ICOM IC-PCR1000 har et frekvensområde som går helt fra 10 KHz og opp til 1300 MHz. I god gammel ICOM stil vil de selvsagt ikke garantere at mottakeren overholder spesifikasjonene under 500 kHz.

 

Begge mottakerne tar inn de samme modulasjonsformer, disse er CW, LSB, USB, AM, FMN og WFM. CW blir brukt når man skal lytte på morse signaler, i dag er det stort sett kun radioamatører som benytter morse. LSB blir brukt av radioamatører når de snakker sammen på kortbølgebåndene under 10 MHz. USB blir brukt av skip, fly, militæret og av radioamatører på kortbølgen. LSB og USB blir også brukt av radioamatørene når de opererer via satellitt. AM blir brukt av kringkastningsstasjoner på langbølge, mellombølge og kortbølge, og av fly i VHF båndet. FMN er smalbånds FM, og det er den mest brukte formen for modulasjon på frekvenser over 27 MHz. WFM er bredbånds FM og blir brukt av kringkastningsstasjoner i FM båndet mellom 87,5 MHz og 108 MHz. WFM blir også brukt til utsendelse av fjernsynslyden.

På WiNRADiO WR-1550e ble jeg nødt til å kalibrere SSB filteret før mottakeren kunne gjøre noe nytte for seg på LSB, USB og CW. Dette blir gjort i et program som kalles WiNRADiO Calibration Editor. Dette programmet kan man laste ned gratis fra WiNRADiO's hjemmeside. Jeg syns det er litt irriterende at jeg selv ble nødt til å gå inn og justere på SSB filterets sine innstillinger for å få mottakeren til å spille, men når man først har gjort det enn gang så slipper man å tenke mer på dette. Med WiNRADiO Calibration Editor kan man også kalibrere utslaget på S-meteret, dette bør man gjøre for FMN, ellers åpner squelchen på nesten alle signaler, det er irriterende i lengden når squelchen åpner opp for den minste støy impuls.

 

 

Følsomhet:

 

Begge disse mottakerne er veldig følsomme, med en liten ledningsbit på 5 centimeters lengde kunne jeg lytte på de lokale FM stasjonene nesten støyfritt. Det var mindre støy på WiNRADiO WR-1550e en det var på ICOM IC-PCR1000. At disse mottakerne er så følsomme på FM båndet lover jo riktig godt for sommerens FM-DXing.

ICOM IC-PCR1000 er langt mer følsom på frekvenser under 1.8 MHz en WiNRADiO WR-1550e, dette skyldes trolig at man i WR-1550e har satt inn et dempeledd for å forhindre at inngangstrinnet blir overstyrt av sterke lokale mellombølge stasjoner. Men med en god antenne var de ikke noe problem å lytte til sterke amerikanske mellombølgestasjoner på verken WR-1550e eller IC-PCR1000 fra mitt hjem i Nuuk, Grønland.

På kortbølge var WiNRADiO WR-1550e mer følsom enn ICOM IC-PCR1000. Faktisk ble jeg overrasket over hvor gode begge disse mottakerne var på kortbølge, de er begge langt bedre enn min Grundig Satelit 700. Men de skal altså ha en skikkelig antenne, med en innendørs antenne bør man ikke forvente seg det helt store (dette gjelder forøvrig alle radioer). Men med en ordentlig utendørs antenne beregnet for kortbølge og koaksialkabel inn til radioene så åpner det seg opp, og man oppdager at man ikke lenger er alene i verden. All India Radio på 11620 kHz, Radio Prague på 5930 kHz gikk igjennom med et brak. Gander Radio på 6622 kHz  (USB) og Stockholm Radio på 11345 kHz (USB) kom inn med fine signaler, det var heller ingen problemer med å lese flyene de snakket med. Radioamatører på 40 m, 20 m og 10 m gikk også fint igjennom. Amerikanske lastebilsjåfører på 27025 kHz (AM) sto for kveldsunderholdningen. Det er forøvrig en kommunikasjon for viderekomne, jeg lurer på om de i det hele tatt vet hva de snakker om? Eller om det bare er om å gjøre å skrike noen kule setninger ut på eteren? Hva betyr f.eks. "Ahh, ohh, ye, blue ye stick 10-7"? Forøvrig så går QRM opp i en høyere enhet på den frekvensen.

Verken WiNRADiO WR-1550e eller ICOM IC-PCR1000 kommer opp mot min gamle Kenwood R-5000 kortbølgeradio, men det hadde jeg heller ikke forventet. Kenwood R-5000 er jo en dedikert kortbølgemottaker, og sammenligningen blir derfor ikke helt rettferdig.

På radioamatørenes 6 m bånd var ICOM IC-PCR1000 helt klart bedre enn WiNRADiO WR-1550e, med IC-PCR1000 fikk jeg gode og lesbare signaler på 51110 kHz (USB) fra nord amerikanske radioamatører, som jeg ikke engang kunne høre på WR-1550e. Antennen var da en 3 m høy vertikal.

På VHF flybåndet var det tilnærmet dødt løp. På værsatellitter på 137,5 MHz var WiNRADiO WR-1550 i stand til å oppfatte svake signaler som ikke kunne høres på ICOM IC-PCR1000. På svake signaler i det maritime VHF bånd var WR1550e også en tanke bedre en IC-PCR1000.

På UHF, rundt radioamatørenes 70 cm bånd var WiNRADiO WR-1550e utrolig følsom, men dessverre så blir det hele ødelagt fordi den samtidig er sterkt plaget av speilfrekvenser fra basestasjoner til mobiltelefontjenesten i 900 MHz båndet.

På signaler i 900 MHz båndet var lesbarheten bedre på ICOM IC-PCR1000 enn den var på WiNRADiO WR-1550e.

På DME signaler på 1064 MHz kunne jeg ikke merke noen særlig forskjell på de to mottakerne, men DME signalene er jo kun noen pulser og er derfor ikke særlig godt egnet til en sånn test som dette.

 

(QRM er menneske skapt støy, normalt om forstyrrelser fra andre radiostasjoner.)

 

Overstyring:

 

Om kvelden med en 40 m L-antenne og veldig kraftige signaler på 49 m (6 MHz) ble begge mottakerene overstyrt. Det er derimot ingen grunn til å fortvile, fordi dette enkelt kan avhjelpes med eksterne dempeledd, valg av riktig antenne osv. Jeg anbefaler at man bruker en preselector sammen med disse mottakeren når man bruker store antenner for å lytte på kortbølge.

Jeg vil tro at disse mottakerne vil gjøre det riktig godt sammen med en god loop antenne fra f.eks. Wellbrook. 

Nysgjerrige kan ta en kikk på Wellbrook's hjemmeside: http://www.wellbrook.uk.com/

ICOM IC-PCR1000 ble overstyrt når jeg lyttet til den lokale mellombølgesenderen på 570 kHz med min 40 m L-antenne.

På VHF og UHF opplevde jeg ingen problemer med overstyring.

 

 

Støy og interferens:

 

Når man plasserer en radiomottaker så tett på en støy generator som en moderne computer er, og attpåtil skal kontrollere mottakeren fra computeren, ja så ber man om bråk.

Trodde jeg!

Merkelig nok så var det eneste problem jeg hadde med interferens at mine halogen lamper i stuen støyet på mellombølgen, dette var fra før et kjent problem og skjer med alle mine radioer. Mottiltak: Slukk lampene.

Jeg har selvsagt tatt mine forholdsregler for å unngå støy, f.eks. så benytter jeg kun utendørsantenner og koaksialkabel av god kvalitet.

Bare for å teste, så monterte jeg to av mine pisk antenner på mottakerne, jeg ble nødt å stikke antennene helt opp i skjermen før det ga noe utslag.

 

 

Selektivitet:

 

På ICOM IC-PCR1000 kan man velge mellomfrekvens filtre etter følgende mønster:

FILTER  SSB(USB/LSB)  CW  AM FM  WFM
230 kHz - - - - X
50 kHz - - S S S
15 kHz  - - S X -
6 kHz S S X S -
3 kHz* X X S - -

X: Factory setting; S: Selectable; -: Not selectable

* When selecting the 3 kHz filter, 3k appears, however the actual width of the filter is 2.8 kHz.

 

WiNRADiO WR-1550e har disse mellomfrekvens filtrene:

SSB/CW: 2.5 kHz
AM:  6 kHz
FM-N: 15 kHz
FM-W: 230 kHz

 

På papiret ser det ikke ut til å være store forskjeller, bortsett fra at man på ICOM IC-PCR1000 har muligheten for å velge mellom flere filter båndbredder. Men når man sammenligner ICOM IC-PCR1000 med standard filtre innkoblet (de som er markert med X i tabellen ovenfor) opp mot WiNRADiO WR-1550e blir det etter kort tid klart at mellomfrekvens filtrene i WR-1550e er av en høyere kvalitet enn hva de er i IC-PCR1000. Spesielt på kortbølgen er dette merkbart. Jeg skulle gjerne sett at man kunne velge et 150 kHz filter for FM-DXing på begge mottakerne.  På WiNRADiO WR-1550e skulle jeg ønske at det gikk an å velge 2,5 kHz filteret i AM, men det er nok bare et tidsspørsmål før det kommer et program som gjør dette. En privatperson har allerede utviklet et program for å skifte filter i AM, men dessverre virket ikke programmet etter hensikten. ICOM IC-PCR1000 har et 50 kHz filter, det gjør at denne mottakeren er bedre egnet til mottak av værsatellitter i 137 MHz båndet.

 

 

Tuning:

 

På ICOM IC-PCR1000 kan man velge følgende frekvens step:

1 Hz, 10 Hz, 20 Hz, 50 Hz, 100 Hz, 500 Hz, 1 kHz, 2.5 kHz, 5 kHz, 6.25 kHz, 9 kHz, 10 kHz, 12.5 kHz, 20 kHz, 25 kHz, 30 kHz, 50 kHz, 100 kHz, 500 kHz, 1 MHz og et programmerbart tuning step.

De programmerbare tuning stepene kan settes som følger:

Dessverre så vil flybåndsentusiaster komme til å mangle 8,333 kHz, det nærmeste man kommer er 8 kHz eller 8,5 kHz. Men det er ingen grunn til å fortvile, man kan lagre frekvenser i en oppløsning på 1 Hz. Ønsker man likevel å tune i 8,333 kHz tuning step, så kan man gjøre dette i kontrollprogrammet TalkPCR. I TalkPCr har man også større muligheter for bruker definerte tuning step.

WiNRADiO WR-1550e benytter seg utelukkende av bruker definerte tuning step, disse kan settes valgfritt i en oppløsning på 1 Hz i intervallet 10 Hz til 10 MHz. I tillegg har man søkehjulet, på søkehjulet har man følgende faste tuningstep:

 

På både ICOM IC-PCR1000 og WiNRADiO WR-1550e har man mulighet for å legge inn en automatisk båndplan med tuningstep og mode. Det tar et par dager å legge inn en komplett båndplan som dekker mer enn 1 GHz, men det er vel verdt brydderiet når man er ferdig.

 

På begge mottakerne kan man taste inn frekvensen via tastaturet. På ICOM IC-PCR1000 kan man tune ved å trykke på søkehjulet og holde nede henholdsvis høyre og venstre musetast, da skifter radioen frekvens med de tuning steppene som er satt. Det samme kan man gjøre på WiNRADiO WR-1550e, men på WiNRADiO'en har man også mulighet for å klikke på step knapper for å tune i faste step, man har også mulighet for å tune via tastaturet. Å tune via tastaturet syns jeg er mye mer hendig enn å måtte trykke på musen hele tiden.

 

 

Minne og programmering:

 

Her åpenbarer den største fordelen med en computerstyrt radiomottaker seg, det er bare fullstendig mye enklere å legge inn frekvenser i minnet når man kan gjøre det via tastaturet på PC-en. På WiNRADiO's hjemmeside kan man dessuten gratis laste ned et program som heter WiNRADiO Memory Manager, med dette programmet kan man importere tekst filer fra andre programmer. Det går riktignok ikke helt smertefritt i starten, men etter å ha prøvd det noen ganger lærer man seg til å unngå de store fallgruvene.

Dessverre er det ikke noen mulighet for å importere eksterne filer i ICOM IC-PCR1000's kontrollprogram. (I allefall er ikke jeg kjent med noen måte å gjøre dette på.) Dette er et stort savn. Er man amerikaner kan man riktignok laste ned frekvenslister til radioen fra internett, men det hjelper så lite når man bor utenfor USA.

På begge mottakerne er det plass til å lagre 1000 frekvenser med navn, mode, m.m. per memoryfil. Antall memoryfiler begrenses kun av din harddisk. Hver memoryfil tar ikke rett stor plass og jeg gjetter på at 1-2 MB skulle være tilstrekkelig til å lagre absolutt alle frekvenser som er listet i WRTH med stasjonsnavn. En liste med 1000 frekvenser fyller mindre enn 35 kb på harddisken.

 

(WRTH eller World Radio TV Handbook er kortbølge lytterens "bibel", i denne boken står det meste man trenger å vite for å lytte til radiostasjoner på kortbølgen. Interreserterte kan lese mer på WRTH's hjemmeside: http://www.wrth.co.uk )

 

Spectrum scope og Band scope:

 

ICOM IC-PCR1000 har noe de kaller et band scope, dette er et søylediagram som viser hva som skjer på nabokanalene ut til +/- 200 kHz. ICOM påstår at man kan se hva som skjer på nabokanalene i "real-time", det er nok en lett modifikasjon av sannheten, fordi det er en viss tidsforsinkelse. Det som rent faktisk skjer er at radioen søker frem og tilbake innenfor et vindu på +/- 200 kHz.  Det ser fancy ut, men nytten av dette Band scope er diskutabel, det kan på ingen måte erstatte en spektrum analysator.

 

WiNRADiO WR-1550e har noe de kaller et Spectrum scope, dette viser seg å være et veldig nyttig verktøy. Det er et program som søker over et bruker bestemt frekvensområde (Max: 100 MHz) og tegner en graf på skjermen. Det kan settes opp til å lagre maksimums og/eller minimums verdiene, og så kan man f.eks.  la radioen stå og kjøre mens man er på arbeidet, på den måten kan man f.eks. hurtig få et overblikk over de mest aktive VHF frekvensene i området.

 

På kortbølgen:

 

På kortbølgen syns jeg absolutt at WiNRADiO WR-1550e fungerer best, lydbildet er mer rolig og det er enklere å få med seg hva som blir sagt, en hva som er tilfelle med ICOM IC-PCR1000. Men tuningen i CW, LSB og USB gir ikke den helt store analoge følelsen som man er vant til fra amatørradiostasjoner. Tuningen på ICOM IC-PCR1000 gir en mer riktig følelse enn hva som er tilfelle med WiNRADiO WR-1550e. Lydkvaliteten på WiNRADiO WR-1550e er fremragende når man benytter seg av den eksterne lydutgangen, det gjør denne mottakeren spesielt godt egnet til å lytte til sterke internasjonale kringkastningsstasjoner. Ingen av radiomottakerne vil kunne hamle opp med DX-maskiner som JR. NRD-545 og lignende, men vil tilby DX'eren en god nummer 2 radio, med en utførlig frekvensliste. Og med kun et museklikk kan DX'eren sjekke den aktuelle frekvensen. Scannerentusiasten vil få en kortbølgeradio som er bedre enn de gjengse verdensmottakere, samt en radio med et stort frekvensområde i en og samme boks.

 

 

På VHF og UHF:

 

For FM-DXing har jeg stor tro på at begge disse radioene vil gjøre det godt, dessverre så mangler begge mottakerne et 150 kHz filter, men det er til å leve med.

Til radioamatører på VHF og UHF båndene så må valget bli ICOM IC-PCR1000 fordi denne har bedre ytelse på 6 m båndet. Den er mindre følsom på 70 cm enn WiNRADiO WR-1550e, men den sistnevnte er dessverre plaget av dårlig dempning av speilfrekvenser i dette båndet. På 2 meter er WiNRADiO WR-1550e et lite hakk mer følsom enn ICOM IC-PCR1000, og 23 cm fikk jeg dessverre ikke mulighet for å teste.

Til mottak av værsatellitter så er WiNRADiO WR-1550e hakket mer følsom og mer støyfri enn ICOM IC-PCR1000. Men ICOM IC-PCR1000 har til gjengjeld et 50 kHz filter man kan velge. Med 50 kHz filteret innkoblet får man en høyere oppløsningen på bilder mottatt fra værsatellitter i 137 MHz båndet, enn hva som er mulig med filteret på 15 kHz som er montert i WiNRADiO 1550e.

 

 

Som scanner:

 

Som scanner så må valget bli WiNRADiO WR-1550e, den søker og scanner hurtigere enn ICOM IC-PCR1000 og ved hjelp av WiNRADiO Memory Manager er det mye enklere å legge inn store frekvenslister. Man kan inndele minnene i 16 gruppere, og hvert minne kan kobles til flere grupper. På WiNRADiO WR-1550e er det enkelt å gruppere og eventuelt re-gruppere minner, og man kan enkelt linke minnegrupper sammen.

På ICOM IC-PCR1000 sitt originale kontrollprogram har jeg enda ikke funnet noen måte å linke de forskjellige minnebankene sammen sånn at man kan scanne flere banker samtidig. I hver minnebank kan man maksimalt lagre 50 frekvenser, og man står derfor tilbake med kun 50 minner som man kan scanne på en gang.

I TalkPCR har man mulighet for å linke flere minnebanker sammen ved scanning.

 

 

Søke og scanner hastighet:

 

Først et par definisjoner:

Med søking mener jeg når mottakeren søker opp eller ned i frekvens til den finner en stasjon.

Med scanning mener jeg når mottakeren søker på frekvenser som er lagret i minnet.

Mange scanner entusiaster er fanatisk opptatte av hvor mange kanaler scanneren kan søke over per sekund. Dessverre er de ofte ikke klar over at en av de viktigste faktorene for at en scannende radiomottaker skal være hurtig og plukke opp stasjoner er at inngangskretsløpene kan følge med. På mange scannere med høye scanning hastigheter kan ikke inngangskretsløpene følge med CPU'en og dette resulterer i at mottakeren blir mindre følsom enn hva den er når mottakeren er innstilt til en fast frekvens. På både WiNRADiO WR-1550e og ICOM IC-PCR1000 følger inngangskretsløpene godt med under scanning og søking. For å tilfredsstille hastighetsnarkomane så tok jeg å målte søke og scanne hastigheten på begge radioene. Det viste seg at hastigheten er avhengig av hvor hurtig forbindelsen på serieporten er, og hvor stor arbeidsbelastning computeren har. (Jo mer RAM, jo hurtigere.) Hastighetene jeg målte på min PC var:

Radio (Mode)   Scanning av minne: Søking på frekvens:
WiNRADiO WR-1550e (WFM/FMN):  50 ch/sek  31 ch/sek
WiNRADiO WR-1550e (AM/LSB/USB/CW):   10 ch/sek 10 ch/sek
ICOM IC-PCR1000 (Alle mode's):    19 ch/sek   18 ch/sek

 

 

TalkPCR

 

TalkPCR er et kontrollprogram til ICOM IC-PCR1000 og lillebroren IC-PCR100, det er utviklet av en engelskmann og man kan laste ned en demo versjon fra hans hjemmeside (http://www.mahy.demon.co.uk/).

I følge entusiastiske brukere på diverse nyhetsgrupper på internett skulle dette programmet være det aller beste som finnes til å kontrollere ICOM IC-PCR1000 og IC-PCR100.

At programmet er laget av en engelskmann forstår man med det samme man åpner programmet, layouten er utført i en tørr, grå, trist og kjedelig stil. Betjeningen er tildels mer kryptisk enn ICOM's eget program og det tar noe tid før man blir vant til den besynderlige oppførselen som programmet har noen ganger. Sånn som jeg ser det har programmet kun tre store pluss sammenlignet med ICOM's program, og det er at man har større muligheter for brukerdefinerte tuningstep, at man kan velge 8,333 kHz tuningstep og at man har mulighet for å linke flere minnebanker sammen ved scanning.

NB: TalkPCR er kjent for å ødelegge EEPROM'en i ICOM IC-PCR1000 og jeg advarer derfor mot å bruke dette programmet!

 

DSP, Digital Signal Processing

 

I ICOM IC-PCR1000 kan man ettermontere en liten DSP-enhet, den har kun det mest elementære DSP funksjonene som automatisk notch filter og støy reduksjon. Da DSP-enheten arbeider i lyddelen vil man nok kunne oppnå like gode, eller bedre resultater ved å benytte en av de mange eksterne DSP boksene som er på markedet. Fordelen med å kjøpe en ekstern DSP boks er selvsagt at du også kan benytte den på alle dine andre radioer.

 

(Et notch filter, er et skarpt filter som brukes til å fjerne hyletoner o.lign.)

 

 

Hvilken er best?

 

Å si hvilken mottaker som er best teknisk av WiNRADiO WR-1550e og ICOM IC-PCR1000 er nærmest umulig. De er begge to veldig gode radioer, uten at man av den grunn skal forvente mirakler. Det den ene gjør godt, det gjør den andre litt dårligere og motsatt, og skal man bli tilfreds så må man enten kjøpe begge to eller la være med å kjøpe noen av dem. Begge radioene er langt bedre enn sitt rykte, og de beviser en gang for alle at computer styrte radioer er kommet for å bli. Har man større krav så lager både WiNRADiO og ICOM radioer i en høyere prisklasse med større yteevne.

Betjeningsmessig syns jeg at WiNRADiO WR-1550e er langt enklere å forholde seg til enn ICOM IC-PCR1000, dette skyldes blant annet at man i stor utstrekning kan benytte tastaturet til betjene radioen, WiNRADiO benytter seg heller ikke av kryptiske forkortelser, og når man peker på en knapp med musen og holder den der i ca. et sekund så kommer det frem en hjelpetekst. WiNRADiO har også mange flere muligheter fordi kan laste ned forskjellige hjelpe programmer fra internett eller eventuelt lage noen programmer selv.

WiNRADiO WR-1550 kan også leveres i en versjon som man monterer internt i PC-en.

 

 

WiNRADiO WR-1550e 
ICOM IC-PCR1000
ble anmeldt av:

 

Martin Storli

LA8OKA

arcticpeak@yahoo.no

Har du noen spørsmål eller kommentarer er det bare å sende en E-mail.

Du kan også ta en kikk på min hjemmeside: 

ARCTICPEAK 

Der vil det komme mer stoff om radio etter hvert.

 

Denne testen har også stått på trykk i DX-Listerners Club's medlemsblad DX-News, mer opplysninger om DXLC kan man få ved å besøke klubbens hjemmeside: http://www.dxlc.com

 

Denne testen kan også ses på Norges beste scannnerside:

SCANNERNYTT

 

 

 

Spesifikasjoner ICOM IC-PCR1000:

(Spesifikasjonene er tatt fra produsentens hjemmeside.)

 

Frequency Coverage: 

10 kHz - 1300.000 MHz

**Specifications guaranteed 0.5 - 1300 MHz only. 

 

Mode: WFM, FM, AM, SSB, CW 

 

Number of Memory Channels: 1000 channels per file (number of files created is up to the user)

 

Antenna Connector: BNC (50 ohm)

 

Useable Temperature range: 0° C to +50° C; 32° F to 122° F

 

Frequency Stability: ±3ppm at 1300 MHz

 

Frequency Resolution: 1Hz (minimum)

 

Power Supply Requirements (negative ground): 13.8 V DC = ±15% for receiver unit or supplied AC adaptor

Current Drain:

Power ON: (PC Power Off) 0.1 A

Max. Audio: 0.7 A

Standby (squelched): 0.6 A

Dimensions (projections not included):

126(w) x 30(h) x 199(d) mm

5(w) x 1.2(h) x 7.9(d) in

Weight: approx 1 kg

2 lb, 3 oz

 

Receive System: Triple Superheterodyne

 

Intermediate Frequencies:

1st -- 266.7 MHz

2nd -- 10.7 MHz

3rd -- 450 kHz (except WFM)

 

Selectivity:

WFM:                     230 kHz/-6 dB (typical)

WFM/FM/AM:           50 kHz/-6 db (typical)

FM/AM:                   15 kHz/-6 dB (typical)

AM/SSB/CW:            2.8* kHz/-6 dB (typical) *software indicates 3 kHz

 

Receive Sensitivity:**

Frequency (MHz)

SSB/CW
(10 dB S/N)

AM
(10 dB S/N)

FM
(12 dB SINAD)

WFM
(12 dB SINAD)

0.5 - 1.799999

0.56 µV

2.5 µV

--

--

1.8 - 27.99999

0.28 µV

1.4 µV

--

--

28 - 29.99999

0.28 µV

1.4 µV

0.5 µV

--

30 - 49.99999

0.35 µV

1.8 µV

0.5 µV

--

50 - 699.99999

0.2 µV

1.0 µV

0.32 µV

0.79 µV

700 - 1300

0.25 µV

1.3 µV

0.4 µV

1.0 µV

**When 230 kHz (for WFM), 15 kHz (for FM), 6 kHz (for AM) and 2.8 kHz (for SSB/CW) passband widths are selected.

 

Squelch Sensitivity:

Frequency (MHz)

SSB/CW

AM

FM

WFM

0.5 - 1.799999

14 µV

1.8 µV

--

--

1.8 - 27.99999

7.1 µV

0.89 µV

--

--

28 - 29.99999

7.1 µV

0.89 µV

0.63 µV

--

30 - 49.99999

7.1 µV

0.89 µV

0.63 µV

--

50 - 699.99999

5.6 µV

0.71 µV

0.5 µV

5.6 µV

700 - 1300

7.1 µV

0.89 µV

0.63 µV

7.1 µV

 

IF Shift Range: More than ±1.2 kHz

 

Audio Output Impedance: 4 - 8 ohms

Max. Audio Output: 200 mW (at 10% distortion with an 8 ohm load)

 

System requirements:

Intel® 486DX4 or later CPU (Pentium® 100 or later recommended)

Microsoft® Windows® version 3.1 or 95

Minimum 10 MB of free space on hard drive

Minimum 16 MB of memory

FD drive, serial interface

Monitor with at least 640 x 480 pixel resolution

 

 

Spesifikasjoner WiNRADiO WR-1550e:

(Spesifikasjonene er tatt fra produsentens hjemmeside.)

 

Receiver type:

PLL-based triple-conversion superheterodyne

 

Frequency range:

AM, SSB, FM-N: 150 kHz -1500 MHz

FM-W: 30 MHz -1500 MHz 

 

Tuning resolution: 10 Hz (USB/LSB/CW: 1Hz)

 

Mode:

AM, SSB/CW, FM-N, FM-W 

 

Image/Spurious Rejection:   65dB typ.

 

Dynamic range:   70dB 

 

Signal meter linearity    ±5dB

 

Selectivity:

SSB/CW 2.5 kHz @ 6dB

AM 6 kHz @ 6dB 

FM-N 15 kHz @ 6dB 

FM-W 230 kHz @ 6dB 

 

Scanning speed:

AM,SSB/CW 10 channels/s 

FM-N, FM-W 50 channels/s 

 

Sensitivity:

Frequency (MHz)

SSB/CW
(10 dB S/N)

AM
(10 dB S/N)

FM-N
(12 dB SINAD)

FM-W
(12 dB SINAD)

0.15 - 1.5

0.9 µV

25 µV

0.4 µV

--

1.5 - 30

0.3 µV

1.0 µV

0.4 µV

--

30 - 1000

0.3 µV

1.0 µV

0.4 µV

1.0 µV

1000 - 1500

0.4 µV

1.9 µV

0.4 µV

1.0 µV

 

Intermediate frequencies:

f [MHz]                   IF1 [MHz]      IF2 [MHz] 

0.15-399.999             556.325         58.075 

400-807.999              249.125         58.075 

808-1113.999             249.125         58.075 

1114-1500                 556.325         58.075  

 

Mode                      IF3 [MHz] 

AM,SSB,FM-N           0.455 

FM-W                     10.7 

 

Frequency stability: 10 ppm (0 to 60° C) 

 

Antenna input: 50 ohm (BNC connector) 

 

Audio output: 0.2W (8 ohm load) 

 

System requirements:

Minimum:                                     Recommended:

Processor:     386                        Pentium or higher

RAM:            4MB                       16MD or more

Display:         VGA                       SVGA: at least 800x600, 256 colours

OS:              Windows 3.1            Windows 95 or NT 4

Spare serial port or PCMCIA socket or USB port for the external model,

or a spare ISA slot for the internal model.

 

 Tilbake til Arcticpeak's radioside!