ARCTICPEAK

~ LA8OKA Martin ~

Lag dine egne traps!

En trap dipol er en enkel måte å få en halvbølgedipol eller en kvartbølge jordplanantenne til å gå på flere bånd, man lager ganske enkelt en trap for å sperre av antennen på den høyeste frekvensen, og så tilpasser man halvbølgedipolen ved å måle SWR og klippe på vanlig måte. Ønsker man flere bånd lager man bare flere traps.

Trap Dipol

Jeg har tegnet inn spoleformen nedenfor, spoleformen er ganske enkelt bare ett plastrør som man vikler spolen på og så kobler man kondensatoren i paralell. Plasserer man kondensatoren inni plastrøret blir trap'en ganske solid. Etter at trap'en er avstemt kler man trappen med vulkaniseringstape eller krympestrømpe.

Spoleform

Man bruker en antenneanalysator når man skal avstemme trappen, man avstemmer trappen ved å presse sammen eller dra ut spolen.

Trap

På bildet ovenfor ser man ett eksempel på en ferdig trap. Trap'en ovenfor er bare beregnet for QRP fordi kondensatorene ikke tåler så høy spenning. Bruker man kondensatorer som tåler 3 kV eller mer er man ganske sikker på at trappen tåler lovlige norske effekter.

MiniVNA Trap

På figuren ovenfor ser man hvordan en typisk trap måler når man måler den med en MiniVNA i transmission mode. Man ser lett hvor resonansfrekvensen befinner seg.

Denne siden ble sist oppdatert  13.05.17